5G VADİSİ AÇIK TEST SAHASI TEST ALTYAPILARI İMZA TÖRENİ VE 5G VE ÖTESİ BEYAZ KİTAP LANSMANI


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla ve en erken geçen ülkelerden birisi olma hedefi doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir.

 

BTK koordinasyonunda yürütülen 5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi ile ODTÜ, Bilkent, Hacettepe Üniversitelerinin yerleşkeleri ile BTK Merkez Binası arasındaki alanı kapsayacak bölgede üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, şirketlerin, girişimci teknoloji firmalarının, 5G ve Ötesi’ne ilişkin uygulama ve teknolojileri test edebilecekleri ve katma değer oluşturabilecekleri bir ortamın yaratılması hedeflenmiş,  5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Avea İletişim Hizmetleri A.Ş, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. tarafından 15 Ağustos 2017 tarihinde imzalanmıştır.

5G Vadisi Açık Test Sahası’ndan akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri, işletmeciler, üreticiler ve girişimci teknoloji firmaları gibi 5G ve Ötesi konularda çalışmalar gerçekleştiren tüm tarafların faydalanması, elektronik haberleşme sektörünün tüm paydaşları için yeni ARGE fırsatlarına olanak sağlayacak, kamu-üniversite-işletmeci-sanayi işbirlikleri bağlamında etkili araştırmalar ve projeler yürütülmesine imkân sağlayacak bir platform oluşturulması hedeflenmektedir.

Kurumumuzda düzenlenen “5G Vadisi Açık Test Sahası Test Altyapıları İmza Töreni ve 5G ve Ötesi Beyaz Kitap Lansmanı” ile 5G Vadisi Açık Test Sahası’na yerleştirilecek test ekipmanlarına ilişkin mutabakat zabıtları ilgili şirketler ile imzalanmıştır. 5G Vadisi’ne Ulak Haberleşme, i2i Systems, Netaş, Huawei ve Spark Ölçüm Teknolojileri tarafından cihaz ve yazılım desteği verilecektir. Söz konusu şirketler tarafından 5G Vadisi Açık Test Sahası’na konuşlandırılan test-deneme sistemleri 5G ve ötesi konularında çalışan tüm şirket ve akademisyenlerin kullanımlarına açık olacaktır. 5G Vadisi Açık Test Sahası projesi ile Türkiye'yi 5G ve ötesine yerli ve milli imkânlarla geçirecek teknolojilerin geliştirilmesi, test ve denemelerin yapılması hedeflenmektedir.

 

5G Vadisi Açık Test Sahası’nda ayrıca, ülkemizin kısa orta ve uzun vadede 5G ve Ötesi konularında ihtiyaç duyacağı nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamak üzere üniversiteler ve disiplinler arası bir “5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı” hazırlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Bu Programın, ileri iletişim teknolojileri üzerinde sürdürülebilir yetkinlik oluşturması ve yapılacak tez çalışmalarıyla patentler, projeler, makaleler, girişimci teknoloji firmalar gibi çok çeşitli formlarda çıktılar üretmesi hedeflenmektedir.

 

5G VATS’ın yanı sıra, Kurumumuz eşgüdümünde 5G ve ötesi yeni nesil mobil haberleşme sistemlerinde yerli ve milli dünya pazarında yer alacak katma değeri yüksek ürün, hizmet ve teknolojiler geliştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası seviyede kamu-sanayi ve akademinin işbirliği ile ekosistemdeki paydaşlarla çalışmalar yapılması amacıyla 5GTR Forum kurulmuştur. 5GTR Forumu ile 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme teknolojilerinde, Ülkemiz için önceliklerin, stratejilerin, hedeflerin ve yol haritalarının belirlenmesi, ekosistemde yer alan tüm Kurum, Kuruluş, Üniversite ve Şirketler arasında ortak çalışmalar ve işbirlikleri için ortam oluşturulması, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretilmesine aracılık edilmesi ile ulusal bir bilgi ve deneyim paylaşım platformunun oluşturulması hedeflerine yönelik faaliyetler yürütülmektedir. 5GTR Forum çalışmalarının kısa süre içerisinde verimli yol alabilmesini sağlamak üzere; 5GTR Forum organizasyon yapısı altında Çekirdek Ağ, Fiziksel Ağ, Hizmet ve Uygulama ile Standardizasyon çalışma grupları kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. 5GTR Forum’un Çekirdek Ağ, Fiziksel Ağ, Hizmet ve Uygulama ile Standardizasyon Çalışma Grupları tarafından Türkiye için 5G ve Ötesi teknolojilerde yapılması gerekenleri ortaya koyan bir yol haritası ile rehber niteliği taşıyan hazırlanan Beyaz Kitap hazırlanmıştır.

Söz konusu etkinlikte ayrıca 5GTR Forum tarafından hazırlanan Beyaz Kitap'ın lansmanı da yapılmıştır. 5GTR Forum’un önemli ortak çıktılarından biri olan bu çalışma ile 2020 yılına kadar 5G'nin geliştirilmesi ve konuşlandırılması ile ilgili tüm yönler ele alınarak 5G ve Ötesindeki öncelikler, strateji ve yol haritasının belirlenmesi hedeflenmiş ve bu doğrultuda Beyaz Kitap hazırlanmıştır. Beyaz Kitabın, ülkemizin bu teknolojileri üreten ülkelerden biri olma hedefi doğrultusunda 5G ve ötesi strateji ve yol haritaları için bir kılavuz olarak hizmet etmesi amaçlanmakta, bu öncelikler ve yol haritalarına göre 5GTR Forum çatısı altında katma değeri yüksek çok sayıda proje üretilmesi hedeflenmektedir. 




 






Copyright © 2017 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Her hakkı saklıdır